Revital-Medical Center - Magánklinika Dunaharaszti

+36 30 660 0388

Kizárólag ezen a számon:
Bőrgyógyászat: +36 70 557 5352
Fogászat: +36 20 383 9755

}

H-P: 8:30 - 18:00

Szombat: rendelés alkalmanként

Dunaharaszti, Fő út 10.

Bejárat a HÉV parkolóból

Felnőtt pszichológiai tanácsadás

Egyéni foglalkozások – Széleskörű életvezetési tanácsadás, krónikus betegségekkel való megküzdés támogatása

“Ahhoz, hogy másokat megértsünk, először önmagunkat kell megértenünk. A pszichológiai utazás, amelyre saját érzelmeink és gondolataink felfedezése során indulunk, az egyik legértékesebb út az életben.”
– Carl Jung

Pszichológiai tanácsadás – Miért fontos a mentális és lelki egészség?


A 21. század rohanó, materialista világában az anyagi javak hajszolása kiemelt szerepet játszik. Ugyanakkor az elfogadás, az önszeretet, a társadalmi sokszínűség támogatása és az önismereti úton járás szintén teret nyer.

Napjainkban elkezdtük kollektív szinten felismerni és elismerni a lelki egészség fontosságát, amely nélkülözhetetlen az egyén teljesértékű és kiegyensúlyozott életéhez.

Nézzünk néhány okot, miért esszenciális a lelki egészség elérése:

Általános jólét
A harmonikus lelki egészség elengedhetetlen az általános jólétünk és boldogságunk szempontjából.
Társas kapcsolatok
Az egészséges lelki állapot fennállása esetén jobban tudunk kapcsolódni másokhoz és minőségibb társas kapcsolatok kialakítására lehetünk képesek.
Fizikai állapot
A lelki egészség szoros összefüggésben áll testünk fizikai állapotával. A lelki problémák sokszor testi tünetekben nyilvánulnak meg. Például a tartós stressz negatívan befolyásolja immunrendszerünket, így egy-egy betegség könnyebben ledönthet minket a lábunkról.
Súlyos esetekben azonban a psziché olyan komoly egészségügyi problémákat is előidézhet, mint a daganatos megbetegedések.
Motiváltság
A megfelelő lelki egészség és teljesség a motivációnkra és tettrekészségünkre is hatást gyakorol. A megbomlott lelki állapot akár a munkavégzési képességünket is negatívan befolyásolhatja.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?


A boldogság elérése, a lelki nehézségekkel való megküzdés néha komoly kihívást jelent. A környezetünkből ránk zúduló problémák könnyen maguk alá temethetnek. Előfordulhat, hogy egyedül nem tudunk kimászni a gödörből. Szükségünk lehet egy szakemberre, aki megmutatja számunkra a kivezető utat és segít megtalálni önmagunkban problémáink megoldásának a kulcsát.

Pszichológushoz fordulni nem a gyengeség jele! – Aki felismeri és elismeri, hogy segítségre van szüksége, az már egy hatalmas lépést tett a lelki gyógyulás felé.
Ha a mindennapi tevékenységeink során úgy érezzük, érzelmi vagy mentális egészségünk megbomlott, nem tudunk megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal, akkor érdemes pszichológushoz fordulni.
A pszichológus segít haladni az önismereti úton. Nem oldja meg helyettünk a problémákat, de rávezet arra, hogy mi magunk megtaláljuk a megoldás kulcsát. Támogat saját lelki erőnk elérésében, hogy mi magunk képesek legyünk szembenézni az élet kihívásaival és kiegyensúlyozott, boldog életet élhessünk!

Az alábbi esetekben célszerű pszichológus segítségét kérni:

 • Negatív érzelmi vagy mentális tünetek súlyosbodása (pl. szorongás)
 • Élethelyzeti krízisek
 • Viselkedési problémák (pl. evészavar, alvászavar)
 • Stresszkezelési nehézségek
 • Önismeret és a személyes fejlődés iránti igény
 • Krónikus betegségek

Milyen problémák esetén tud segíteni a pszichológus?


A pszichológus számos mentális és lelki nehézség fennállása esetén képes szakszerű és hatékony segítséget nyújtani. Ezek főleg az életvezetés területét ölelik fel:

Krónikus betegségekkel való megküzdés

A diagnosztizáltan krónikus betegséggel küzdők új élethelyzettel találják szembe magukat, amely lelkileg és mentálisan is megterhelő lehet. A pszichológus támogatása ilyen helyzetekben kulcsfontosságú. A megfelelően képzett szakember segít a páciensnek az új életmód kialakításában és a betegséggel való pszichés megküzdésben.

Haláleset utáni gyászterápia

A pszichológiai tanácsadás segít feldolgozni és megkönnyíteni a gyászt, a veszteséghez való hosszútávú alkalmazkodást. Cél, hogy a gyászoló képes legyen feldolgozni többek között a fájdalmat, a szomorúságot és a szorongást.

Felnőtt pszichológiai tanácsadás

Munkahelyi változások

A munkahelyen bekövetkező változásokkal, például munkahely elvesztésével, vagy munkahelyváltással kapcsolatos problémák feldolgozásában nyújt aktív mentális támogatást a pszichológus.
A munkahelyet érintő változások lehetnek stresszel telik, és az egyénből olyan érzéseket válthatnak ki, mint például a bizonytalanság, a szorongás, a düh, a szomorúság vagy az identitásválság.

Párkapcsolati krízis

A párkapcsolati krízis olyan érzelmeket és reakciókat foglal magában, amelyek a párkapcsolatban bekövetkező változásokhoz, például váláshoz, vagy egyéb kihívásokhoz köthetők.
Ez az állapot lehet stresszel teli, az elszigeteltség, a szomorúság, a düh vagy a szorongás érzését is okozhatja. Fontos az érzelmek megértése és elfogadása a változásokkal való megküzdés érdekében.

Nyugdíjba vonulás krízise

A nyugdíjba vonulás által kiváltott krízis olyan pszichés állapot, amely az egyén számára bekövetkező életmódbeli változásokkal, valamint az értékrendszer megváltozásával kapcsolatosak. Ez az élethelyzet okozhat stresszt, céltalanságot, szorongást és depressziót.

Homoszexualitás

Homoszexualitás feldolgozása során az egyén szexuális orientációjának elfogadása áll a középpontban. Ennek szerves részét képezi az önbizalom megerősítése és a társas kapcsolatok harmonikus kialakítása.
A pszichológiai tanácsadás magában foglalhatja többek között az önismeret fejlesztését, az elfogadó környezet kialakítását és az esetleges társadalmi sztereotípiák feldolgozását. Hangsúly kerülhet még a szexuálitáshoz kapcsolódó egészségügyi kérdésekre, valamint a pozitív szexuális identitás és kapcsolati készségek fejlesztésére.

Stressz

Kezelésének része a stresszkeltő tényezők azonosítása, az érzelmi támogatás és a nyugtató technikák alkalmazása (például relaxáció, légző gyakorlatok, meditáció). A pszichológussal végzett munka során fontos az egyéni módszerek megtalálása és alkalmazása, valamint a stressz csökkentése az érzelmi jólét javítása érdekében.

Pánikbetegség

Ez egy szorongással kapcsolatos mentális egészségügyi zavar, amely akut és ismétlődő szorongásos rohamokat okozhat. A pánikrohamok hirtelen jelentkeznek, a semmiből törnek elő és intenzív félelemérzetet eredményeznek.
A rohamok jellegzetességei:

 • Hosszukat tekintve néhány perctől akár egy óráig is tarthatnak.
 • Roham közben felléphet szapora szívverés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szédülés és émelygés, esetleg izomrángások, szájzár.

A pánikbetegségben szenvedők gyakran kerülik az olyan helyzeteket vagy tevékenységeket, amelyekről úgy vélik, pánikrohamot okozhatnak. Ennek következtében romlik az életminőségük, a munkavégzési készségük és a mindennapi tevékenységeik is jelentősen korlátozódnak.

Depresszió

A súlyos depresszió (klinikai depresszió) egy komoly mentális egészségügyi állapot, amely jelentős hatást gyakorol az érzelmi, szellemi és fizikai jólétre. A hosszú távon fennálló súlyos depresszió, több mint egy egyszerű lehangoltság. Jelentős zavarokat idéz elő az egyén életének különböző területein.

A súlyos depresszió tünetei:

 • Tartós szomorúság és hangulatingadozások
 • Életcél elvesztése
 • Állandósult fáradtság
 • Alvászavarok
 • Étkezési zavarok
 • Koncentrációs nehézségek és döntéshozatali problémák
 • Érzelmi instabilitás
 • Önbizalomhiány
 • Szociális izoláció
 • Öngyilkossági gondolatok

Az előrehaladott depressziós állapot kezelése a pszichológus részéről általában kombinált megközelítést igényel.

Krónikus betegségekkel való megküzdést támogató program


Ahogy arról már korábban volt szó, a diagnosztizáltan krónikus betegséggel küzdőknek nemcsak a fizikai problémával, hanem az új élethelyzet okozta pszichés nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Ez egy igen nehéz feladat, amelyben a megfelelő szakember által nyújtott támogatás létfontosságú.
A pszichológus számos módon tud segíteni a betegnek, hogy képes legyen feldolgozni megváltozott élethelyzetét és teljes értékű életet élhessen.

Érzelmi támogatás
A krónikus betegségek realizálása gyakran járnak erős érzelmi reakciókkal. A pszichológus segít az érzelmek helyes feldolgozásában.

Kommunikációs készségek fejlesztése
Az új élethelyzetben a beteg visszahúzódóvá válhat és bezárkózhat. A pszichológus segít az elszigetelődés elkerülésében, a családdal és barátokkal való megfelelő kommunikáció fenntartásában.

Megküzdési stratégiák fejlesztése
Ez magában foglalhatja többek között a stresszkezelési technikák elsajátítását, a negatív gondolati spirál leállítását és az önbizalom növelését.

Stresszkezelés
A terapeuta megtanítja a relaxációs technikákat és a kognitív viselkedésterápia hatékony alkalmazását.
Életmódváltás támogatása
A krónikus betegségek kezelési módszerei között gyakran szerepel az életmódváltás (pl. diéta, testmozgás) is. A pszichológus segíthet a betegnek a motiváció növelésében, valamint az akadályok kezelésében.
Öngondoskodás
Az öngondoskodás egyik alapja az önszeretet elsajátítása.

“A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.”
– Thomas Stephen Szasz

Áraink


Pszichológus 25.000 Ft / 60 perc
Párkapcsolati tanácsadás 25.000 Ft / 60 perc
Párkapcsolati tanácsadás 35.000 Ft / 90 perc

Szakembereink


Kérjen időpontot Felnőtt Pszichológiai rendelésre Dunaharasztin
}

Rendelési idő:

Hétfő: délután
Csütörtök: délelőtt


  Gergely Péter

  Gergely Péter

  Klinikai szakpszichológus, sportszakpszichológus

  Megértő és elfogadó szemlélettel segítem pácienseimet abban, hogy képessé váljanak az életet jobb minőségben és boldogabban élni.

  Somsák Zsuzsa

  Somsák Zsuzsa

  Tanácsadó szakpszichológus és pár-és családterapeuta