Revital-Medical Center - Magánklinika Dunaharaszti

+36 30 660 0388

Kizárólag ezen a számon:
Bőrgyógyászat: +36 70 557 5352
Fogászat: +36 20 383 9755

}

H-P: 8:30 - 18:00

Szombat: rendelés alkalmanként

Dunaharaszti, Fő út 10.

Bejárat a HÉV parkolóból

Étel allergia, ételintolerancia, hasi puffadás?

Gasztroenterológia vizsgálat Dunaharasztin

Hasi puffadás, gyomor panaszok, étel allergiás tünetei vannak? Nálunk akár 1 héten belül időpontot kap.

Gasztroenterológiai Dunaharaszti - Dr. Kozma Brigitta

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. „alarm” tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

Étel allergia vizsgálat

Allergia vizsgálat vérből ún, nutritiv panel meghatározására. Az allergiát okozó anyag a szervezetbe jutást követően rövid idővel, igen heves tüneteket (kiütés, hasmenés, puffadás, ajakduzzanat és/vagy allergiás gégevizenyő) okoz, akkor kell IgE típusú allergiára gondolni.

Ételintolerancia vizsgálat

Az étel intolerancia tünetei, szemben az étel allergiával, csak néhány nap, esetleg hét múlva jelennek meg. Gyakoribbak. Altalánosabb tünetek kísérik, amelyek miatt korábban már számtalan vizsgálat elvégzésére került sor.

Nutrismart ételintolerancia teszt

1 csepp vér, 30 perc, 57 összetevő
Puffadás? Fáradtság? Fejfájás? Alvási zavarok? Van megoldás?

 • Megbízható eredmény rövid idő alatt
 • 57 összetevőre vizsgál egyetlen csepp ujjbegyvérből
 • Higiénikus, gyors és praktikus
 • Egyszerű vérminta-vétel és használat

Vizsgált összetevők:

N

Gabonafélék

Búza, rozs, árpa, zab, hajdina, amaránt, kukorica, rizs, glutén

N

Magvak

Földimogyoró, mogyoró, mandula

N

Zöldségek

Borsó, zöldbab, sárgarépa, zeller, káposzta, brokkoli, fokhagyma, hagyma, póréhagyma

N

Gyümölcsök

Banán, citrom, narancs, eper, szőlő, barack, alma, ananász, kiwi

N

Tojás

Tojásfehérje, tojássárgája, kazein

N

Tej

Tehéntej, kecsketej, juhtej

N

Húsok

Bárány, disznó, marha, csirke, pulyka

N

Tenger gyümölcsei

Tőkehal, lazac, pisztráng, tonhal, garnélarák, tintahal, polip

N

Egyéb

Burgonya, szója, sütőélesztő, sörélesztő, kakaó, kávé, mustár

Étel allergia, Ételintolerancia Vizsgálat Dunaharasztin

Milyen esetekben lehet szükséges a hidrogén kilégzési teszt?

A laktózérzékenység (laktózintolerancia) rendkívül kellemetlen betegség, fájdalmas tünetcsoport jellemzi (hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, stb.) A tünetcsoport oka lehet pl. a tejcukor-érzékenység, és olyan kórképek ahol a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok) károsodtak – pl cöliákia

Laktózt (tejcukrot) a tej és tejtermékek, valamint a laktóz tartalmú élelmiszerek, ételek tartalmaznak. Ezek elfogyasztása után a tünetek lehetnek bizonytalanok, a beteg nem is gondol laktózintoleranciára, a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiányára, csökkent a működésérésére. A laktózintolerancia tünetek hosszabb távon erősödhetnek, egyre súlyosabbá válhatnak. Egészséges embereknél a vékonybél felső szakaszában termelődik a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim. A laktóz, egy kettős cukor (diszacharid), galaktózból és glükózból áll. Csak akkor tud felszívódni, ha a laktáz enzim alkotóelemeire bontja, ellenkező esetben bontatlanul halad tovább a bélben, ahol a vastagbél -baktériumok hidrogénre és szerves savakra fermentálják (erjesztik), ez okozza a tüneteket!

A tejcukor-érzékenység típusai:

 1. Veleszületett intolerancia: a (tejcukorbontó) laktáz enzim teljes hiánya, nagyon ritka betegség, az újszülött az anyatejet sem tolerálja, nem is fogyaszthatja
 2. Elsődleges laktózintolerancia: genetikai eredetű. A laktáz enzim hiány a legtöbb esetben 12 éves korig manifesztálódik (jelentkezik), de a laktózérzékenység tünetei az életkor bármely szakaszában jelentkezhetnek. A kor előrehaladtával ennek a valószínűsége fokozatosan nő, mert csökkenthet a laktáz enzim mennyisége, el is tűnhet, vagy megszűnik az aktvitása, így az elfogyasztott laktózt nem bontja alkotóelemeire. A genetikai eredetű enzim hiányt, a hajlamot nem szabad összetéveszteni a veleszületett laktáz enzim teljes hiányával, csupán azt jelzi, hogy születéstől kezdődően fennáll a betegség lehetősége.
 3. Másodlagos laktáz hiány, szekunder laktózintolerancia, szerzett tejcukor-érzékenység: különböző betegségek kísérője lehet, pl. cöliákia, és olyan kórképek ahol a vékonybél bolyhok károsodtak.

Hidrogén kilégzési teszt folyamata

 1. Maga a vizsgálat nem okoz kellemetlenséget, mert nincs szükség vérvételre.
 2. A tejcukorérzékenység összes típusa kimutatható vele, az elsődleges (genetikai) és a másodlagos (átmeneti) laktózintolerancia is.
 3. A vizsgálat több órát (kb 3 és fél órát) vesz igénybe.
 4. A teszt ital (laktóztartalmú oldat) elfogyasztása tejcukorérzékenység esetén enyhébb, súlyosabb hasmenést és más laktózintoleranciás tüneteket okozhat, de persze csak azoknak, akik valóban laktózérzékenyek. Ha más betegség okozza a puffadást, hasmenést stb. Akkor a tesztital sem fog semmilyen tünetet okozni.
 5. Alapja a kilélegzett levegő H2 tartamának vizsgálata: H2 gáz csak abban az esetben képződik a szervezetben, ha a szénhidrátok (jelen esetben a „kettős cukor”, laktóz), emésztetlenül kerül a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok nem bontják le, hanem erjesztik, és emiatt hidrogén gáz képződik, ami a puffadást okozza.

Vizsgálat előkészületei:

 1. a vizsgálatra teljesen éhgyomorra kell érkezni, azaz enni, inni, gyógyszert bevenni a megelőző 6 órában, dohányozni a vizsgálatot megelőző 12 órában nem lehet.
 2. A száj csapvízzel kiöblíthető, de lenyelni a vizet sem szabad!

A vizsgálat lefolyása:

 1. 25/50 gramm laktóz tartalmazó 300ml tesztitalt kell meginni.
 2. Az ital elfogyasztása után 20 percenként történik a kilélegeztetés egy műszerbe, ami kimutatja és méri, hogy tartalmaz-e, és ha igen, akkor mennyi H2 gázt a kifújt levegő.
 3. Amennyiben az eredmény a laktóz oldat elfogyasztását követően a H2 gáz koncentrációváltozás 20 ppm feletti (>200 ppm), az laktózintoleranciát jelez.
 4. A laktózintolerancia súlyosság függ az eredménytől, azaz, hogy mennyivel magasabb a H2 gáz koncentrációja a kilégzett levegőben, mint 20 ppm.

Vannak olyan esetek, amikor a hidrogén kilégzési teszt nem végezhető el:

 1. Tartós antibiotikum kezeléskor (valószínűsíthető, hogy nem ép a vastagbél)
 2. Akut hasmenés vagy láz fennállásakor.

Helicobacter szűrés

Egyes emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye jelentősen megnövekszik helicobacter fertőzésnél. Ilyen pl. gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély stb. Természetesen nem minden helicobacter fertőzött válik beteggé – ezt több faktor is meghatározza, mint környezeti határok, családi anamnezis –gén állomány.

A Helicobacter pyroli viszonylag könnyen szűrhető, a szűréssel megbizonyosodhatunk saját fertőzöttségünkről különösen, ha emésztési panaszaink vannak már egy ideje, valamint családunkban már előfordult gyomor- és nyombélfekély megbetegedés illetve gyomorrák. A Helicobacter szűrés egy fájdalmatlan, nem invazív eljárás, melyet ún. C14-urea-kilégzési teszttel végzünk el. A helicobacter szűrés nem csak egyszerűen elvégezhető, de gyógyítható is. Vizsgálat előtt: 1 hónappal nem ajánlott antibiotikum vagy bizmut tartalmú gyógyszer szedése, illetve savlekötő szedését egy hónappal a vizsgálat előtt abban kell hagyni. A vizsgálat megkezdése előtt 4 órával nem szabad enni és folyadékot is kizárólag csak sima buborékmentes vizet lehet inni.

A vizsgálat ellenjavallt:

 • terhes nőknél
 • olyan pácienseknél, akinél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították
 • 18 éven aluli, illetve szoptató nők esetében
 • ha valószínűsíthető más gyomorfertőzés
 • ha valamilyen antibiotikumot, vagy bizmut tartalmú vegyületet fogyasztott az elmúlt egy hónapban

Helicobacter pylori NEM INVAZÍV kimutatása

 • A H.pylori infekció változatlanul a világ népességének több mint a felét érinti
 • A fejlett országokban a 40 év alattiak csupán kb. 20%-a baktériumhordozó
 • Hazánkban a felnőttek H. pylori átfertőzöttsége 50-60% közötti

Mikor érdemes vizsgálni a Helicobacter státuszt?

 1. gyomor-vagy nyombélfekély,
 2. gyomorhurut,
 3. reflux,
 4. fokozott savképződés a gyomorban,
 5. diszkomfort érzés…

A hangsúly a diagnosztika egyszerűségén van!

A H. pylori kimutatásának egyik nemzetközileg is elfogadott módszere a 13 C-urea* alkalmazásán alapuló kilégzési teszt (UBT).
* 13 C-urea:radioaktív sugárzást ki nem bocsátó stabil, ezért az egészségre teljesen veszélytelen (nehéz) izotóppal „jelzett” urea (karbamid).

A módszer előnyei:

 1. non invazív,
 2. nem radioaktív,
 3. nincs mellékhatás,
 4. nem teratogén,
 5. alkalmazható a metodika kisgyermekek, idősek, terhes- és szoptató anyák esetében is,
 6. egyszerű,
 7. gyors,
 8. fájdalommentes.

Ne betegét, csak az általa kilégzett levegőt küldje vizsgálatra!

 1. A vizsgálat során a beteg két alumínium zsákba ad levegőmintát: az első a vizsgálat előtti (kontroll) levegőminta, a második a 13 C-urea tablettát tartalmazó oldat után 20-30 perccel kilélegzett.
 2. A levegőminták analízise egy speciális műszer (infravörös gázanalizátor) segítségével történik. A vizsgálat specificitása és szenzitivitása megközelítőleg 100%.

Igény szerint vállaljuk – a minták eljuttatása esetén – a kiértékelést és az eredmény visszaküldését, amelyet az Izinta Kft. szakorvosa végez el.

Gasztroenterológiai vizsgálat, konzultáció

30.000 Ft

Helicobakter

20.000 Ft

FastcheckPOC20 inhalációs gyorsteszt

25.000 Ft (részletek letöltése)

 

Kontroll vizsgálat

25.000 Ft

Béldaganat szűrés M2-PK vizsgálattal székletből

NUTRISMART Ételintolerancia vizsgálat

30.000 Ft

 

H2 kilégzési teszt

20.000 Ft (A diéta be nem tartása esetén fizetendő díj 10.000 Ft)

r

A vizsgálatokon csak 18 év feletti pácienseket fogadunk!

 

 

Kérjen időpontot Gasztroenterológia szakrendelésre

}

Rendelési idő:

Hétfő: 17:00 – 20:00


  Belgyógyász/Gasztroenterológus

  Dr. Kozma Brigitta

  Pályafutásom során a betegellátás többféle szintjén és spektrumában dolgoztam, dolgozom a belgyógyászati és gasztroenterológiai profilban, így többféle látásmód ötvözésével tudom kamatoztatni széleskörű ismereteimet a betegellátásban.