Revital-Medical Center - Magánklinika Dunaharaszti

+36 30 660 0388

Kizárólag ezen a számon:
Bőrgyógyászat: +36 70 557 5352
Fogászat: +36 20 383 9755

}

H-P: 8:30 - 18:00

Szombat: rendelés alkalmanként

Dunaharaszti, Fő út 10.

Bejárat a HÉV parkolóból

Kamaszkori tanácsadás

Szakképzett segítség a kamaszok jó életminőségének, érzelmi és mentális egészségének támogatásáért.

“Tinédzsereink nem földönkívüliek, nem egy másik bolygóról érkezett másik faj tagjai, hanem fejlődésük egy kritikus szakaszában vannak, amikor még nem került minden összhangba egymással.”
– Frances E. Jensen

Mi a kamaszkori tanácsadás?


A kamaszkori tanácsadás a fiatalok, pontosabban a serdülőkorúak (általában 12-18 évesek) pszichológiai fejlődésével foglalkozik.
Célja a kamaszkorúak lelki és mentális egészségének megértése és fejlesztése.

A fiatalokat támogató pszichológusok széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkeznek a tinédzserek fejlődéséről, viselkedéséről és pszichológiai szükségleteiről. Számos módszert és különféle technikákat használnak a serdülők lehető legteljesebb segítéséhez.

Miért fontos a serdülőkori tanácsadás?


A kamaszkor mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek számára megterhelő időszak lehet. A gyermekkor végével a tinédzserek belépnek egy olyan élethelyzetbe, ahol számos kihívással kell szembenézniük.

Általában 12-18 éves kor között elindulnak egyfajta önismereti úton, amely során nemcsak saját személyiségüket fedezik fel, hanem eddig ismeretlen élethelyzetekkel is szembetalálják magukat. A kamaszok ebben az életszakaszban számos fizikai, érzelmi, szociális és kognitív változásokon mennek keresztül.

A kamaszkor már önmagában egy eseménydús és komplikált periódus, amelyet a szülők diszharmóniája és egyéb negatív életkörülmények akár súlyosbíthatnak is.

Kamaszkori tanácsadás

Ez a néhány év tulajdonképpen a kamaszok felnőtté érési időszaka. Már nem gyerekek, de nem is felnőttek. Sok esetben tele vannak frusztrációval, félelemmel és lázadással.
A kamaszkort kísérő kihívásokkal való megküzdésben lényegi segítséget tud jelenteni egy megfelelően képzett és empatikus pszichológus.

A kamaszkori tanácsadás főbb területei

Identitásfejlődés támogatása
A serdülőkor az identitás kialakulásának időszaka, amikor a fiatal felfedezi, ki is Ő valójában, és hogyan illeszkedik a világba. Bizonyos esetekben ez a folyamat gördülékenyen végbe tud menni, de előfordulhatnak nehézségek.
A pszichológus segíthet megérteni az identitással kapcsolatos kérdéseket, konfliktusokat és dilemmákat.
Stresszkezelés megtanítása
A szakember olyan technikákat tanít, amelyek segítenek a kamaszoknak megbirkózni az érzelmi kihívásokkal.
Szociális készségek fejlesztése
Az egészséges szociális kapcsolatok kialakítása, a konfliktuskezelő és hatékony kommunikációs technikák elsajátítása mind-mind hozzájárulnak az egészséges személyiség kialakításához. Ezeket a kamaszok sok esetben nem tanulják meg az iskolában, de egy képzett pszichológus által elsajátíthatják a szükséges készségeket.

Mikor érdemes pszichológushoz menni?


Serdülőkorban jelentkező problémák esetén akkor érdemes pszichológushoz fordulni, ha a kamaszok életminősége, érzelmi és mentális egészsége hosszútávon negatívan érintett.

Ezek különféle módokon nyilvánulhatnak meg:

 • Jelentkezhet a szülő-gyermek közötti konfliktusban, a kamaszok érzelmi egyensúlyzavarában, vagy tanulási nehézségekben.
 • Akkor is javasolt szakember segítségét igénybe venni, ha az életkörülmények intenzív változása következett be. Ilyen például a válás, a kamaszhoz közelálló személy halála, vagy a költözés.

Milyen kamaszkori problémákon segít a pszichológiai tanácsadás?


A pszichológiai tanácsadás serdülőkori problémák esetén széles körű támogatást nyújthat.

 • Iskolai szociális problémák és tanulási nehézségek
 • Pályaorientáció kérdése
 • Serdülőkori depresszió
 • Szorongás
 • Szélsőséges hangulatingadozás
 • Depresszió
 • Testképzavar
 • Evészavarok (bulimia nervosa és anorexia nervosa)
 • Kapcsolati problémák
 • Szexualitást érintő nehézségek
 • Képernyőfüggőség
 • Alkohol és kábítószer fogyasztás

A pszichológiai ülések alkalmával fontos a páciens-terapeuta közötti bizalmi viszony kialakítása. A kamasznak éreznie kell, hogy biztonságban van, nyíltan és őszintén elmondhatja problémáit.

Áraink


Pszichológiai kamaszkori tanácsadás 25.000 Ft

Szakembereink


Gergely Péter

Gergely Péter

Pszichológus, Sportpszichológus

Megértő és elfogadó szemlélettel segítem pácienseimet abban, hogy képessé váljanak az életet jobb minőségben és boldogabban élni.